Tres persones acaparen a Espanya 7,4 milions de m2 de sòl urbà



Chacón presentarà hui l'atles espanyol de l'estructura de la propietat. La concentració de solars se situa a Múrcia, Madrid i Gran Canària


28-11-2007 - A Múrcia, Madrid i Gran Canària es troben els majors propietaris de terrenys del país i estes províncies patixen la major concentració de sòl urbà sense edificar. Només en estos territoris, tres particulars acaparen 7,4 milions de metres quadrats que podrien convertir-se en el futur en vivendes. Esta és una de les principals dades que revelarà hui la ministra de Vivenda, Carme Chacón, amb motiu de la presentació pública del nou Atles estadístic de les àrees urbanes d'Espanya.
En la província de Múrcia una sola persona física és titular de cinc parcel·les urbanes sense edificar que aconseguixen una superfície de 4.690.000 metres quadrats. Al seu torn, hi ha una societat propietària de 39 parcel·les de sòl urbà que ocupen una extensió de 3.179.000 metres quadrats, a més d'altres 3,9 milions més de terreny rústic.
Múrcia és la província en què més es concentra la propietat de sòl edificable, encara que Madrid li seguix a la saga. En la capital hi ha un particular que és propietari de sis parcel·les urbanes amb un total d'1,5 milions de metres quadrats. També hi ha una empresa que acapara 3,1 milions de metres quadrats edificables a més d'altres quasi 4 milions de metres quadrats que són, de moment, rústics.
En este rànquing també ocupa un dels primers llocs l'illa de Gran Canària on estan registrats 1,2 milions de metres quadrats --distribuïts en quatre parcel·les-- a nom una sola persona.

MÉS REPARTIT A BARCELONA
En el marc d'esta important concentració de sòl, destaca el cas contrari de Barcelona on la propietat està molt més repartida. En la província, el major propietari posseïx 260 parcel·les urbanes que sumen només 381.000 metres quadrats. L'empresa que més sòl edificable té registrat a penes si suma 1,48 milions de metres.
Esta informació referida a l'estructura de la propietat és una de les principals novetats de l'atles que presentarà hui la ministra. Entre altres dades apunta que les persones jurídiques no públiques són les principals propietàries de sòl no edificat en les ciutats costaneres.
En la Costa del Sol, les empreses posseïxen el 70% del sòl urbà i el 60% del rústic. També són els principals amos del sòl a Màlaga, Tenerife, Cavallers de Mar, Cartagena, Sagunt, Badia d'Algesires o Sanlúcar de Barrameda.
Chacón pretén oferir a través d'este atles una major transparència de la realitat socioeconòmica de la vivenda i dels processos urbans en el país. El document està dividit en huit blocs i descriu l'estructura territorial, les àrees urbanes, l'ocupació del sòl, la població, les vivendes, les llars, el planejament urbanístic i l'estructura de la propietat.

CADA VEGADA MÉS CIMENT
Entre les seues conclusions es referma el fet que Espanya es consolida com un país urbà. Entre 1987 i el 2000, la majoria de les ciutats han crescut més d'un 50% encara que en el cas de Múrcia este increment supera el 78% i en el d'Alacant-Elx ha sigut del 67%. Vist d'una altra manera, hi ha casos com el de Madrid i Barcelona on ja tenen més d'un 10% de la província urbanitzada.
En el 2006 hi havia 1.054 municipis integrats en 83 grans àrees urbanes on viuen 36 milions de persones, en 16 milions de vivendes --cada vegada de grandària més reduït-- i que ocupen una extensió de 100.000 quilòmetres quadrats.
L'altra cara de la moneda és que el 30% de les vivendes d'ús familiar estan buides, segons assegura l'informe. Esta dada és d'especial importància atés que tant la Generalitat com El Govern s'han plantejat en algun moment mesures perquè els propietaris de cases buides les traguen al mercat, excepte les segones residències.

FRANCISCO J. DE PALAU
El Periòdic



Comentaris