Espanya contamina quasi tres vegades per damunt de la seua capacitat ecològica


Madrid, Canàries i la Comunitat Valenciana registren els pitjors indicadors

Espanya consumix i genera una contaminació quasi tres vegades (2,6) la biocapacitat el seu territori (capacitat de recarrega dels recursos naturals), cosa que significa que el seu nivell d'insostenibilidad és del 260%.
Així es desprén de l'informe 'L'empremta ecològica com a element de valoració integrada de la sostenibilitat del desenvolupament', que ha sigut presentat hui pel secretari general per al Territori i la Biodiversitat, Antonio Serrano, durant la inauguració d'un seminari organitzat per la Fundació Biodiversitat.
L'informe, primer d'estes característiques que es realitza a Espanya, ha sigut elaborat per un equip d'experts, segons ha explicat la presidenta d'eixa Fundació, María Artola.
L'empremta ecològica, els primers càlculs de la qual daten de finals dels anys 90, és un indicador de caràcter global que fixa la superfície (en hectàrees) necessària per a produir els recursos utilitzats i per a assimilar els residus produïts per una població determinada.
Este indicador a Espanya l'any 2005 era de 6,4, la qual cosa significa que cada espanyol necessita 6,4 hectàrees perquè produïsca tot el que consumix i puga integrar en la naturalesa la contaminació que genera.
L'informe determina també la biocapacitat (capacitat de càrrega) del territori, que en el cas d'Espanya és de 2,43, per la qual cosa la relació empremta/biocapacidad és de 2,6.
Este valor, encara que elevat, és inferior, no obstant, al d'altres països com a Estats Units (9,7) o Japó (4,7), i inclús a la mitjana europea (4,7).
Per a il·lustrar totes estes dades Serrano va utilitzar el símil d'un vehicle que es conduïx per damunt de la línia roja de les seues revolucions, la qual cosa a nivell mundial significa que s'està utilitzant el planeta "amb una sobrerevolució".
El més preocupant, segons el director general, és que els increments en l'empremta ecològica són "tremendament elevats" i en alguns països els nivells són "absolutament inacceptables".
La tala de boscos, l'aigua potable i les emissions de CO2 associades al consum energètic són les principals raons d'eixa insostenibiltat
Quant a la distribució regional de l'empremta ecològica, els nivells més alts es registren en les comunitats autònomes amb forts processos d'urbanització i les que continuen tenint sòl potencialment urbanitzable.
Així, la Comunitat de Madrid encapçala la classificació, ja que consumix i genera una contaminació de quasi 20 vegades (19,9) la biocapacitat del seu territori, seguida de Canàries (10,4) i Comunitat Valenciana (7,2), a més de Ceuta (41,9) i Melilla (38,7).
Al contrari, les regions millor situades des del punt de vista de la sostenibilitat són Castella i Lleó (0,7) i Castella-La Manxa i Extremadura (0,8 en ambdós casos), per la qual cosa tenen biocapacitat excedentària.
Serrano ha assegurat que Espanya està creixent a una renda per capita superior a la mitjana de la Unió Europea, mentres que des d'una perspectiva mediambiental s'està lluny de convergir.
Ha explicat que l'empremta ecològica continuarà augmentant de manera significativa d'ací a l'any 2020, de tal forma que amb les polítiques posades en marxa i suposant que es complisquen el 80% dels objectius, eixe valor romandrà constant però no millorarà respecte als nivells de 2004.
El mundo.

Comentaris