El País Valencià és la segona Comunitat Autònoma més endeutada d'Espanya


El deute de les comunitats autònomes va aconseguir els 58.246 milions d'euros en el segon trimestre de l'any, l'equivalent al 5,7% del PIB espanyol, amb un increment del 4% respecte al mateix període de l'any anterior, segons les dades del Banc d'Espanya. A pesar d'este nou increment, el deute dels governs autonòmics va augmentar només un 0,9% respecte al primer trimestre: una miqueta més de 500 milions entre ambdós períodes.Des de 1995, el deute de les comunitats no ha deixat de créixer, batent en cada exercici rècords, a pesar del compromís d'estabilitat pressupostària adquirit en els últims anys.

L'autonomia amb major volum de deute en el segon trimestre va ser novament Catalunya, amb 14.537 milions, quasi el 25% del volum total del deute acumulat. Després figura València (11.130 milions), que torna a ocupar el segon lloc per davant de Madrid, el deute del qual va ascendir a 10.227 milions.Quant a l'evolució del deute en el segon trimestre, cinc comunitats (Astúries, Galícia, Múrcia, Navarra i País Basc) van aconseguir reduir el seu deute, respecte del mateix període del 2006, destacant la caiguda del 23,5% en el cas del País Basc, mentres que la resta van experimentar nous augments.
Concretament, el deute es va incrementar de forma important en La Rioja, després d'anotar-se un augment del 42,7%. També van pujar Castella-La Manxa (31,5%), Balears (27,4%), Cantàbria (17,8%), Comunitat Valenciana (7,6%), Canàries (4,9%), Castella i Lleó (3%), Madrid (3%), Catalunya (2,4%), Andalusia (2,3%), Aragó (1,1%) i Extremadura (0,9%).Prenent la ràtio deute/PIB de cada territori, València torna un trimestre més a situar-se al capdavant, amb un volum que aconseguix l'equivalent a l'11,3% del seu PIB, seguida de Catalunya (7,7%), Balears (7,2%) i Galícia (6,3%), totes elles per damunt de la mitjana (5,7%), en la que, per la seua banda, se situa Madrid.
Europa Press

Comentaris