El Gobierno lleva año y medio sin aclarar si permitirá los sondeos petrolíferos en l'Albufera



De les prospeccions petrolíferes en el golf de València seguix sense aclarir-se. Un any i mig després d'haver sol·licitat els permisos pertinents, Medoil, la multinacional britànica que vol realitzar els sondejos en l'Albufera, encara no ha obtingut una resposta del Govern. Un retard que no obstaculitza en els plans de Medoil, que després de veure publicada en el BOE la seua sol·licitud el 28 d'abril del 2006, esperava poder començar els seus treballs poc després.

20 mesos més tard en els que
només hi ha hagut silenci per part del Ministeri, l'empresa ho té clar. "No creiem que en els pròxims mesos vagen a avançar les coses", va reconéixer Juliol Pérez, portaveu de Medoil
a Espanya.

Els terminis s'han anat demorant i continua la incertesa sobre la concessió del projecte.
Des del principi, el Ministeri eludix donar-los una resposta i pareix que no ho faran fins després de les pròximes eleccions. I és que les prospeccions compten amb l'oposició rotunda per part de la Generalitat, les associacions empresarials i els ecologistes.


Per això, el Ministeri no ha volgut concretar, per ara, cap termini per a prendre una decisió. "No tenim cap novetat, tot seguix igual i no hi ha terminis fixats per a decidir si concedim o no els permisos", van reconéixer fonts oficials del Ministeri.


A pesar d'això, l'empresa amb seu a Londres continuarà esperant un temps indefinit. "Ens ho prenem amb paciència", van assegurar fonts de la companyia. Però les notícies no són falagueres. L'últim contacte entre Medoil i El Govern va tindre lloc la setmana passada quan la petroliera va cridar a Madrid per a preguntar si hi havia alguna novetat sobre la concessió dels tres permisos sol·licitats.


La contestació va ser la mateixa que van rebre al juny. "Fa una setmana telefonem al Ministeri d'Indústria a veure si ens deien quelcom nou i la seua única contestació va ser que continuen pensant i estudiant el projecte", va explicar Pérez.


Encara que la seua postura és continuar esperant, les paraules dels representants de Medoil delaten la poca confiança que tenen que El Govern els done una resposta i que, a més, esta siga afirmativa. "No som els únics que estem esperant.
Hi ha un projecte de Repsol a Canàries i un altre a Màlaga i també estan parats", van reconéixer fonts de la multinacional.

L'empresa va reconéixer el passat mes d'agost que havia paralitzat els estudis en el
golf de València i els treballs de recopilació de dades.



Quatre zones

Però la costa valenciana és només un dels seus quatre punts en què
Medoil té centrada l'atenció en la seua busca d'hidrocarburs. La zona que comprenen els permisos sol·licitats van des del nord de la ciutat de València fins a la Safor dividits en tres zones, que l'empresa ha denominat Albufera, Tavernes i Gandia.


Però a més de la Comunitat, la multinacional ha centrat les seues investigacions a Tunis, Albània i Sicília. Precisament, el de la ciutat italiana és el cas que guarda més paregut al del golf de València ja que ambdós sol·licituds es van fer quasi al mateix temps -la de Sicília, inclús més tard-.


Però el projecte allí està més avançat que el valencià. "A Itàlia ja estan en el següent pas. Medoil està fent estudis mediambientals", va explicar el representant de l'empresa a Espanya. De fet, en l'apartat que l'empresa dedicada als quatre projectes en la seua pàgina web, el valencià és l'únic que no conté cap informació. A Tunis, els permisos van ser
autoritzats pel Govern i ja estan treballant.

L'únic
pas que s'ha superat és el de les al·legacions. Després de la publicació en el Boletín Oficial de l'Estat, la llei concedix dos mesos perquè altres empreses puguen presentar les seues ofertes per a optar als permisos. Medoil
es va quedar com l'última sol·licitant. No obstant, després d'eixos dos mesos de rigor la llei no establix cap altre termini que calga complir.

De moment,
Medoil només té esbossades les línies generals del seu programa de treball.
Els estudis que haurien d'estar realitzant-se a estes altures seguixen parats davant del silenci que ha decidit mantindre El Govern.

Medoil va explicar que, una vegada concedits els permisos, tardarien tres o quatre anys a saber si hi ha petroli en la zona i si és rendible o no la seua extracció.
Els treballs es realitzarien en diverses fases amb el que l'extracció no començaria fins a cinc anys després de la concessió els permisos.

La inversió que hauria de fer la multinacional durant els primers quatre anys rondaria els 50 milions d'euros.
Si finalment l'empresa obtinguera els permisos i trobara hidrocarburs en el golf
de València, la instal·lacions de plataformes petrolíferes elevarien els costos a més de 100 milions d'euros.

blledo@lasprovincias.es

Comentaris