VALORACIÓ DE LA PONÈNCIA POLÍTICA I IDEOLÒGICA DEL CONGRÉS DE 2009

El Bloc de Convergència Valencianista, corrent d'opinió intern del BLOC vol fer pública la seua anàlisi general de la ponència política i ideològica del Congrés de 2009.
Considerem el document com un excel·lent punt de partida per a redireccionar el rumb del BLOC cap al seu esperit fundacional abandonant bandejaments excesivament situats en l'essencialisme.
Considerem que la ponència política i ideològica és MOLT POSITIVA per:

Pel moment de la seua aparició, quan les forces de molts valencianistes moderats estaven a punt de considerar que el viatge del BLOC cap a la periferia del sistema polític valencià era un viatge sense tornada. El congrés i el document suposen un punt d'inflexió imprescindible per a la supervivència del projecte polític plural i integrador que és el BLOC.
La ponència recull el conjunt de conceptes i parametres polítics que els convergents del BLOC hem vingut reclamant durant més de dos anys. Fins i tot el terme “convergència” que és el centre del nostre misatge, apareix en diverses ocasions.
La ponència pretén una refundació basada en un espai idelògic clar. La ponència identifica clarament l'espai ideològic que ha d'ocupar el BLOC i el situa dins del progressisme. Defineix exactament que aquest espai ideològic és un Espai Valencià de Progrés i quins són els requriments mínims per comptar amb complicitats. Situa els eixos programàtics bàsics en llocs coincidents amb el nostre bagatge ideològic com a corrent: valencianisme, ambientalisme, igualitarisme, radicalitat democràtica, capacitat d'influència i vocació de govern.
Constatem que les nostres aportacions han sigut escoltades i posades en valor. És el cas de l'aposta per un nom oficial digne o la tornada del concepte “classes populars valencianes” que el valencianisme polític no emprava des de la transició democràtica.
La ponència abandona velles maneres de fer i d'actuar: abandona el victimisme -especialment el polític i mediàtic- però també abandona l'aldeanisme – la ponència projecta les seues virtuts fora del nostre territori d'actuació-. També abandona el mesianisme a canvi d'una permeabilitat imprescindible per a sobreviure.
La ponència fa les preguntes adequades. Es pregunta pel repte urbà del BLOC que el BdC va replegar en la seua proposta “Valencianisme de vaquers”.
La ponència desperta la necessitat innovadora i creativa de nou dins del BLOC.
En referència a la qüestió simbòlica, que nosaltres fa temps que tenim assumida, considerem que el simple plantejament per part de la ponència oficial dona carta de naturalesa a aquells valencianistes que no s'identifiquen amb la simbologia provinent del fusterianisme sinó amb la del valencianisme de preguerra. L'adaptació simbòlica és ja una qüestó de temps i el rellotge comença el compte enrere.
La ponència, en definitiva, ens situa en l'àmbit de l'esperança i la recuperació de la il·lusió que serà dificil que no qualle. Si ens fem les preguntes adequades trobarem respostes pertinents.
Ens juguem el present. Necessitem un BLOC nou, il·lusionat, modern, responsable, ampli, permeable.
Un instrument de visibilitat per al país invisible.

Signen: 
Carles López Cerezuela
Àlex Crespo
Abelard Saragossà

Comentaris